Doar 28 dintre cele mai mari 50 de companii antreprenoriale din 2009, anul în care criza a lovit economia locală, au reușit să supraviețuiască, iar celelalte 22 de firme sunt fie în insolvență, fie în faliment sau sunt radiate. Aceasta este una dintre cele mai dramatice imagini asupra capiÂtalului privat românesc din ultimul deceniu.
Dacă Romstrade, Leonardo sau Astral Impex au fost marile insolvențe ale primilor ani de criză (2009-2010), un alt grup de comÂpanii românești a rezistat perioadei de atunci prin reorganizare, prin vânzare de active, prin procese dure de restructurare. Și totuși nici acestea nu au fost de ajuns. Polisano, compania de distribuție farmaceutică din grupul construit la Sibiu de medicul Ilie Vonica (antreprenorul a decedat în 2014), a depus armele în 2016, când din insolvență a cerut direct intarea în faliment. Tot în Sibiu, grupul Ambient, controlat de Ioan Ciolan, a intrat în insolvență și apoi în reorganizare, deși antreprenorul a încercat în ultimii ani mai multe variante de a-și redresa businessul. Nici acest an nu a înceÂput mai bine pentru businessul antreprenorial, cinci companii cu vânzări de peste 3,5 mld. lei – Transenergo COM, Romcab Târgu-Mureș, Arelco Power, KDF Energy și Teamnet International – cerându-și insolvența și preÂgătind acum dosare de reorganizare pe care să le prezinte principalilor creditori.
Din 2008 până astăzi sunt peste 130.000 de companii afectate de insolvență și doar 3-4% din ele reușesc să meargă înainte cu planuri de reorganizare aprobate.